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過去10年間の病因物質別食中毒発生状況(平成27年から令和6年)
The occurrence of food poisoning classified by etiological agent in the
    past 10 years(From 2015 to 2024)
			食中毒件数の推移
Trends in the number of food poisoning
            | 病因物質 Disease agent  | 
                病因物質詳細 Details of disease agent  | 
        平成28年 /2016  | 
                平成29年 /2017  | 
                平成30年 /2018  | 
                平成31年(令和 元年) /2019  | 
                令和 2年 /2020  | 
                令和 3年 /2021  | 
                令和 4年 /2022  | 
                令和 5年 /2022  | 
                令和6年 /2024  | 
              
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 細菌 Bacterium  | 
        サルモネラ Salmonella  | 
        3 | 2 | 2 | 1 | 5 | 1 | |||
| 黄色ブドウ球菌 Staphylococcus aureus  | 
        3 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | |
| 腸炎ビブリオ Vibrio parahaemolyticus  | 
        4 | 13 | ||||||||
| 腸管出血性大腸菌 Enterohemorrhagic Escherichia coli:  | 
        4 | 6 | 5 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | ||
| その他の病原大腸菌 Other pathogenic  | 
        1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
| ウエルシュ菌 Clostridium perfringens  | 
        4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 7 | |
| セレウス菌 Bacillus cereus  | 
        1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||
| カンピロバクター Campylobacter  | 
        33 | 45 | 41 | 36 | 21 | 19 | 19 | 29 | 26 | |
|  カンピロバクター及び サルモネラ Campylobacter and Salmonella  | 
        2 | 1 | 1 | |||||||
| チフス菌 Salmonella Typhi  | 
        ||||||||||
| その他 Other bacteria  | 
        3 | 3 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||
| ウイルス Virus  | 
                ノロウイルス Norovirus  | 
        51 | 25 | 28 | 14 | 14 | 8 | 6 | 16 | 36 | 
| サポウイルス Sapovirus  | 
        1 | |||||||||
| その他 Other virus  | 
        1 | |||||||||
| 自然毒 Poisonous  | 
                動物性自然毒 Poisonous animal  | 
        2 | 1 | 1 | ||||||
| 植物性自然毒 Poisonous plant  | 
        2 | 1 | 1 | 3 | ||||||
| その他 Other  | 
                化学物質 Chemical substance  | 
        4 | 3 | 1 | 4 | 3 | 3 | 2 | ||
| 寄生虫 Parasite  | 
        21 | 48 | 79 | 51 | 58 | 42 | 63 | 72 | 35 | |
| 不明 Unknown  | 
        1 | 1 | 3 | 3 | 2 | |||||
| その他 Other  | 
        ||||||||||
| 合計 total  | 
        136 | 132 | 185 | 119 | 114 | 83 | 104 | 137 | 114 | |
Unit: Number of cases
食中毒患者数の推移
Trends in the number patients of food poisoning
        | 病因物質 Disease agent  | 
                病因物質詳細 Details of disease agent  | 
                平成27年 /2015  | 
            平成28年 /2016  | 
            平成29年 /2017  | 
            平成30年 /2018  | 
            平成31年 (令和 元年) /2019  | 
                令和 2年) /2020  | 
                令和 3年 /2021  | 
                 令和 4年 /2022  | 
                令和 5年 /2023  | 
                 令和6年 /2024  | 
              
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 細菌 Bacterium  | 
        サルモネラ Salmonella  | 
                108 | 58 | 11 | 18 | 9 | 59 | 3 | |||
| 黄色ブドウ球菌 Staphylococcus aureus  | 
                31 | 26 | 42 | 7 | 4 | 29 | 30 | 34 | 41 | 26 | |
| 腸炎ビブリオ Vibrio parahaemolyticus  | 
                4 | 77 | 120 | ||||||||
| 腸管出血性大腸菌 Enterohemorrhagic Escherichia coli:  | 
                32 | 46 | 270 | 24 | 10 | 7 | 10 | 3 | 7 | ||
| その他の病原大腸菌 Other pathogenic  | 
                34 | 177 | 2,548 | 29 | |||||||
| ウエルシュ菌 Clostridium perfringens  | 
                63 | 148 | 276 | 108 | 196 | 336 | 250 | 173 | 149 | 164 | |
| セレウス菌 Bacillus cereus  | 
                8 | 2 | 20 | 4 | 2 | 10 | 7 | 38 | |||
| カンピロバクター Campylobacter  | 
                271 | 769 | 296 | 235 | 187 | 177 | 61 | 81 | 144 | 152 | |
|  カンピロバクター及び サルモネラ Campylobacter and Salmonella  | 
                6 | 5 | 4 | ||||||||
| チフス菌 Salmonella Typhi  | 
                |||||||||||
| その他 Other bacteria  | 
                2 | 27 | 42 | 12 | 9 | 1 | 12 | ||||
| ウイルス Virus  | 
                ノロウイルス Norovirus  | 
                1,576 | 1,069 | 1,616 | 920 | 266 | 131 | 193 | 100 | 358 | 1,056 | 
| サポウイルス Sapovirus  | 
                81 | ||||||||||
| その他 Other virus  | 
                8 | ||||||||||
| 自然毒 Poisonous  | 
                動物性自然毒 Poisonous animal  | 
                4 | 1 | 1 | |||||||
| 植物性自然毒 Poisonous plant  | 
                2 | 2 | 3 | 8 | 27 | ||||||
| その他 Other  | 
                化学物質 Chemical substance  | 
                57 | 26 | 9 | 7 | 48 | 20 | 5 | 22 | ||
| 寄生虫 Parasite  | 
                16 | 21 | 65 | 86 | 53 | 60 | 42 | 64 | 85 | 52 | |
| 不明 Unknown  | 
                88 | 2 | 112 | 49 | 81 | 6 | |||||
| その他 Other  | 
                |||||||||||
| 合計 total  | 
                2,258 | 2,309 | 2,628 | 1,917 | 865 | 3,359 | 610 | 519 | 878 | 1,536 | |
Unit: Number of people
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